Följ Srf konsulterna

Srf konsulterna kräver stopp för sänkt krav på aktiekapital

Pressmeddelande   •   Apr 01, 2019 08:44 CEST

Srf konsulternas förbundsdirektör Roland Sigbladh kräver i ett öppet brev riktat till Näringsminister Ibrahim Baylan att han stoppar förslaget med sänkt krav på aktiekapital för nybildade aktiebolag. Roland Sigbladh menar att regeringen bör lägga fram en lösning som verkligen gör skillnad och bygger hållbara företag från grunden istället för att försöka komma tillrätta med problem som inte existerar.

Srf konsulterna förordar en lösning med succesiv inbetalning av aktiekapitalet för nystartade aktiebolag. Det är ett betydligt bättre sätt att stimulera hållbart företagande, gör aktiebolagsformen mer lättillgänglig och är en betydligt bättre anpassad lösning för den omstöpning av näringslivet som just nu pågår tack vare digitaliseringen.

– Sverige bör vara ett land där vi bygger hållbara företag från grunden. Att sänka aktiekapitalet ytterligare är en dålig idé om vi vill ha ett näringsliv med långsiktigt företagande som skapar arbetstillfällen. Det är inte nivån på aktiekapitalet som är ett avgörande hinder för att starta ett aktiebolag. Det är snåriga regelverk och byråkratisk rapportering som är de riktiga problemen säger Roland Sigbladh, förbundsdirektör för Srf konsulternas förbund.

Sänkt aktiekapital kommer att medföra flera problem, till exempel att behovet av privata säkerheter ökar. Anledningen är att det för ett nybildat aktiebolag direkt uppstår problem då bufferten vid ett aktiekapital om 25 000 kronor förbrukas väldigt fort. Det behövs bara en enstaka faktura på 13 000 kronor för att företagaren skulle behöva göra en kontrollbalansräkning för att se om och hur verksamheten ska kunna drivas vidare. Sänkt aktiekapital skulle kunna innebära att borgenärer känner större otrygghet och därför skulle kräva större privata säkerheter.

– Inför möjligheten till successiv inbetalning av aktiekapitalet vid nybildande av aktiebolag. Det är ett redan utrett, konkret, konstruktivt och beprövat förslag som skulle stimulera ett hållbart nyföretagande och göra det enklare att starta aktiebolag utan stora privata finansieringar säger Roland Sigbladh.

Srf konsulternas förslag är ett koncept som redan 2008 föreslogs som ett alternativ till det nuvarande nivån då frågan utreddes och ledde till att aktiekapitalet sänktes från 100 000 kronor till 50 000 kronor (SOU 2008:49). Förslaget har även prövats i andra länder som till exempelvis Tyskland.

För mer information och uttalanden, kontakta Roland Sigbladh, Förbundsdirektör Srf konsulterna
Telefon:
010-483 80 74 E-post: roland.sigbladh@srfkonsult.se

Här kan du läsa det öppna brevet till Näringsminister Ibrahim Baylan

Srf konsulterna är Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning och lön.

Srf konsulterna grundades 1936 och verkar för en sund branschutveckling med fokus på nytta för företag och samhälle.

Srf konsulterna erbjuder professionell utveckling via auktorisation, branschinformation och ett stort utbud kurser med landets bästa lärare.

Srf konsulterna har 5 500 medlemmar, varav 3 500 är Auktoriserade Redovisningskonsulter och Auktoriserade Lönekonsulter, som hjälper 330 000 svenska och utländska företag att utvecklas.

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som står för rätt kompetens, erfarenhet och affärsnytta. Genom auktorisationen tydliggörs kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för företagen.

Läs mer på www.srfkonsult.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.